Lista składników alergennych
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies,
oraz produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne ( orzeszki arachidowe ) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne ( łacznie z laktozą ).
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie,
orzechy nerkowca, pistacje, i produkty pochodne.
9. Seler i produkty pochodne.
10 . Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin.
14. Mięczaki.
W związku z powyższym w jadłospisie będzie numer alergenów jakie zawiera danie.
Podstawa prawna:
Rozporządzenie UE Nr 1169 / 2011 w sprawie oznakowania alergenów użytych w przygotowanych posiłkach.