W dniach 17 i 22 października 2013 r. odbyły się zajęcia otwarte w klasach 3 b i 2a, 2b w ramach programu „Szkoła Przyjazna Rodzicom”. Zajęcia pod hasłem „Smacznie, zdrowo, kolorowo” promowały zdrowe odżywianie i zachęcały do wspólnego spędzania czasu wolnego dzieci i rodziców.
Klasa 3b wykonywała smaczne i kolorowe kanapki, a klasy 2a i 2b przygotowywały wspaniałe sałatki i surówki z warzyw i owoców. Nie mogło zabraknąć również świeżo wyciskanego soku marchwiowo- jabłkowego, który cieszył się niezwykłym powodzeniem nawet u dzieci, które do tej pory nie próbowały tego napoju.
Każda rodzina robiła inną sałatkę, a ponieważ wszystkie zrobiły ogromną furorę poniżej podajemy przepisy na wszystkie sałatki:
PRZEPISY NA MISTRZOWSKIE SAŁATKI.
1.Sałatki owocowe:
a) Składniki:
- 2 banany, 2 szt. kiwi, 20 dag winogron różowych,
- bita śmietana, ciasteczka do wypełnienia.
Winogrona kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki, kiwi i banany kroimy w kostkę. Owoce mieszamy w misce razem z bitą śmietaną i nakładamy do foremek ciasteczkowych.
b) Sałatka owocowa z figami. Składniki:
- 3 banany, 2 jabłka, 1 gruszka,
- słonecznik łuskany, suszone figi, jogurt naturalny (ilość wg uznania).
Wszystkie owoce pokroić w cienkie plasterki, figi w kostkę. Dodać słonecznik i jogurt naturalny. Całość wymieszać.
2.Sałatki z brokułami:
a) Składniki:
- 1 paczka brokułów- ugotować,
- 1 pudełko sera fetina- pokroić w kostkę,
- 3 łyżki płatków migdałowych- uprażyć na patelni.
Sos: 1 kubek jogurtu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku- rozetrzeć z solą.
Układać warstwami, polać sosem czosnkowym i posypać migdałami.
b) Składniki:
- 1 brokuł, 1 puszka czerwonej fasoli, ser feta, jogurt naturalny, czosnek, pieprz, sól.
Brokuły ugotować i podzielić na różyczki. Ułożyć je dookoła talerza, a do środka wsypać opłukaną w zimnej wodzie czerwoną fasolę. Na fasolę wyłożyć pokrojony w kostkę ser feta i polać dipem czosnkowym.
c) Składniki:
- brokuły, 2 pomidory, 2 ugotowane jajka, majonez, czosnek.
Brokuły sparzyć jak kalafior, pomidory obrać ze skóry i pokroić w ćwiartki. Jajka ugotować i pokroić w ćwiartki. Majonez wymieszać z przetartym czosnkiem.
d) Składniki:
- 1 brokuł, 5 jajek, 20 dag żółtego sera, majonez, sól, pieprz.
Brokuł i jajka ugotować. Ostudzić. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć brokuł, jajka i żółty ser. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z majonezem.
3. Sałatki różne:
a) Sałatka meksykańska. Składniki:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka fasoli czerwonej,
- 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona,
- 1 mała cebula, 1 ogórek konserwowy.
Zalewa: 7 łyżek oliwy, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki octu, sól, pieprz.
Paprykę, cebulę i ogórek drobno posiekać, dodać kukurydzę i fasolę, całość zalać zalewą.
b) Sałatka jajeczna. Składniki:
- 4 jajka,
- ogórki kiszone (mogą być konserwowe),
- kiełbasa lub szynka,
- majonez, sól do smaku.
Jajka ugotować. Pokroić w kostkę. Ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach (odcisnąć sok), kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Składniki wymieszać z majonezem, dodać sól do smaku.
c) Sałatka z kiełkami cebuli. Składniki:
- kiełki cebuli, pomidory z puszki, ser feta, kukurydza, groszek, fasola czerwona, przyprawy.
Wszystko razem wymieszać.
d) Sałatka z kurczaka z prażonym słonecznikiem. Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka, przyprawa do kurczaka,
- 150 g ziaren słonecznika,
- 1 puszka kukurydzy,
- 100g ryżu,
- 1 czerwona papryka, 2 ogórki kiszone, majonez, pieprz, sól.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i odstawić na godz. do lodówki. Usmażyć kurczaka na rozgrzanej patelni, przełożyć do miski aż wystygnie. Ugotować ryż na sypko, po ostudzeniu przełożyć do miski. Uprażyć słonecznik. Po ostudzeniu dodać do wszystkich składników. Paprykę i ogórek pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Do smaku dodać kilka łyżek majonezu. Dodać rozgnieciony czosnek.
e) Sałatka Gyros. Składniki:
- kapusta pekińska,
- groszek konserwowy,
- kukurydza, fasola czerwona, ogórek kiszony, cebula, majonez, kurczak grillowany, przyprawa gyros.
Kapustę posiekać, ogórek i cebulę pokroić w kostkę, kurczaka zgrilować z przyprawą gyros. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez.
f) Sałatka jarzynowa. Składniki:
- 5 marchewek, 5 ziemniaków, 2 korzenie pietruszki, 1 mały seler, 4 ogórki kiszone, 3-4 jajka, 2 jabłka, puszka groszku, łyżeczka musztardy, majonez, pieprz, sól, natka pietruszki.
Warzywa ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać. Pokroić w niewielką kostkę. Dodać ugotowane jajka, ogórki i jabłka pokrojone w kostkę. Dorzucić groszek. Następnie dodać musztardę, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
g) Mix sałat. Składniki:
- mix sałat (np. z Lidla),
- pestki z dyni i słonecznika (uprażyć na patelni),
- ser mozzarella- pokroić,
- kapary- mały słoiczek,
- pomidory – pokroić,
- sos francuski- oliwa z oliwek, czosnek.