Z jajem w Kuchni Śląskiej
Tradycją naszej szkoły stały się już organizowane od lat konkursy kulinarne. Także w tym roku, przed okresem Wielkanocy zaprosiliśmy uczniów do udziału w takim konkursie. Tematem przewodnim było oczywiście JAJO! Takiego zainteresowania się nawet nie spodziewaliśmy! Na konkurs wpłynęło ponad 120 prac! Uczniowie klas I-VI zaprezentowali niezwykle ciekawe przepisy na zdrowe i pełne witamin potrawy, do których użyto jajek. Techniki plastyczne, którymi posłużyli się, by zilustrować swoje prace były bardzo różnorodne – wycinanki, wyklejanki, formy przestrzenne oraz grafika komputerowa. To spowodowało, że komisja konkursowa miała trudne zadanie. Zdecydowano, aby nagrodzić i wyróżnić wiele ciekawych prac. Rozdanie nagród odbyło się w dniu 14.04.2014 r podczas Śląskiej Gościny. Zaproszono na nią nie tylko wszystkich laureatów, ale także ich rodziców. Klasa I a przygotowała z tej okazji program artystyczny w gwarze śląskiej oraz samodzielnie wykonany słodki poczęstunek. Po uroczystości goście mogli obejrzeć również ekspozycję wielkanocną, przygotowaną w naszej izbie regionalnej, m.in. oryginalne śląskie palmy wielkanocne z 5 i 7 tradycyjnych roślin. Prace konkursowe, które zostały nagrodzone można nadal oglądać na wystawie przed Kuchnia Śląską. Zapraszamy!